„2_B” – Izložba Dragana Zdravkovića i Pitera Eršmana

Peter Aerschmann_64m2_2016

U rezidenciji ambasadora Švajcarske u Beogradu publika do 18. decembra može pogledati izložbu „2_B”, na kojoj su predstavljeni crteži Dragana Zdravkovića i video radovi Pitera Eršmana. Naziv izložbe simbolizuje susret gradova u kojima pomenuti međunarodno priznati autori stvaraju – Beograda i Berna. 

„Publika će otkriti koherentan i suptilan dijalog dvojice umetnika, čiji se pristupi veoma razlikuju. Dok Zdravković prikazuje normalnost u dehumanizovanom svetu okruženom lunarnom atmosferom, Eršman se fokusira na svakodnevnu gradsku rutinu koja vrvi od ljudskog života”, ističe ambasador Švajcarske u Beogradu Filip Ge i dodaje:
„Često zaboravimo da je promovisanje kulturnih veza u samom središtu misije ambasade, zbog toga što doprinosi boljem razumevanju među ljudima. Pored toga, potcenjujemo doprinos umetnosti u podsticanju kreativnosti i inovacija. Upravo zbog toga, a po već ustaljenoj tradiciji, ambasada Švajcarske u Beogradu otvara vrata svoje rezidencije za širu javnost, kako bi prikazala rad umetnika iz Švajcarske i Srbije i veliko mi je zadovoljstvo što mogu da predstavim upravo ova dva autora koja su već stekla veliki ugled, ne samo u svojim matičnim zemljama, već i na međunarodnom planu.”

 

Piter Eršman ispred svog rada 1_foto Marija Konjikusic (2)     Piter Eršman (Fribur, Švajcarska, 1969) živi i radi u Bernu. Studirao je na Univerzitetu za umetnost i dizajn i završio studije kompjuterskih nauka u Bazelu, a akademsko usavršavanje nastavio na Univerzitetu umetnosti, Hochschule der Künste Bern HKB u Bernu. Izražava se kroz video, interaktivne kompjuterske instalacije i fotografiju. Pored međunarodnih izložbi u muzejima i galerijama, postavlja instalacije u javnom prostoru i radi site-specific video animacije. Njegovi radovi izloženi su u galerijama, na festivalima i u muzejima širom sveta, a njegova umetnička dela u vlasništvu su institucija i kolekcija u Cirihu, Bernu, Parizu, Veneciji.  Dobitnik je nagrada the Swiss Art Award (2002) i The Aeschlimann-Corti Award (2006).

 

Dragan Zdravković ispred svog rada 1_foto Marija Konjikušić (1)   Dragan Zdravković (Beograd, 1969), prema rečima kustoskinje Ksenije Samardžije, koja je učestvovala u selekciji radova ovog umetnika za izložbu „2_B”, kreira sopstvene prostore, eksterijere i predele u kojima nema vidljivog prisustva ljudi. Diplomirao je i magistrirao na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, a doktorirao na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu kod mentora akademika Vladimira Veličkovića. Predaje predmete Crtanje i Slikanje na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Izlagao je radove na gotovo devedeset izložbi i projekata u zemlji i inostranstvu, a takođe je predstavljao Srbiju na 57. Bijenalu savremene umetnosti u Veneciji. Zdravkovićevi radovi nalaze se u više muzejskih i galerijskih zbirki (MSU, Beograd; Christen Sveaas Art Collection, Oslo; Museu do Douro, Portugal; Zepter Art Collection Int.; Narodni muzej, Vranje; LIA – Leipzig International Art Program), kao i u i mnogim privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.

__________________
Izložba „2_B” za javnost je otvorena do 18. decembra 2019, dva puta nedeljno – sredom od 17 do 19 i subotom od 16 do 18 časova. Neophodno je prijaviti se dan pre posete ambasadi Švajcarske elektronskim putem na mirjana.lafata@eda.admin.ch.