Занимљива геометрија

У оквиру пројекта КЦБ радионица, од 19. до 21.4.2013, у просторијама Културног центра Београд одржане су радионице под називом „Занимљива геометрија”. Културни центар Београд се овога пута потрудио да споји знање геометрије ученика Математичке гимназије и таленат ученика Школе за дизајн, одсек Текстил.

У пријатном друштву професорке Милене Ристић, организаторке радионица Ане Недељковић и професорке Марине Скрињиг Ћорић, тим Мапера сазнао је  интересантне детаље о Занимљивој геометрији. Полазници радионице су ученици Математичке гимназије и Школе за дизајн, узраста од 15 до 18 година. Вођени кроз свет геометрије и савремене уметности, поред практичног дела задатка, слушали су и различита  предавања: „Геометрија из математичког угла”, „Геометрија у савременој уметности”, „Геометрија и мода”. Како би дошли до свог циља, прешли су пут од обичног математичког задатка, чије је решење требало приказати цртежом,  преко  усложњавања скице  до жељеног идејног решења апликација.
У разговору са професорком Миленом Ристић открили смо да ће апликације бити штампане на мајицама и торбама. Желимо да кроз продају мајци и торби и донација које ћемо том приликом остварити помогнемо маргинализованој деци, деци са улице и деци без родитељског старања. Битно је развити емпатију код деце овог узраста, изместити их из школа и указати им на праве животне вредности. 

Можда се нека од ових апликација нађе баш на твојој мајици !

 

Још један вид неформалног образовања који тим Мапера у потпуности подржава. Тим Мапера још једном захваљује Организатору на што нам је омогућио да будемо део овог пројекта који ђацима открива једна од начина да квалитетно искористе слободно време. Захваљујемо и граду Београду – Секретаријату за омладину и спорт, који је финансијски подржао овај пројекта.
Следећи овај сјајан пример, предлажемо ти да потражиш радионице које ће ти се учинити занимљивим, пријавиш се и кренеш у откривање новог себе!

 

                                 Бојана Спалевић, новинар-промотер
пројекта
Мапирани сте! 2013.”