Ko su ti „Medejci’’

Predstava „Medeja” biće izvedena u ponedeljak, 10. juna 2013. na kamernoj sceni Pete beogradske gimnazije. Nakon uspešne premijere na Festivalu Antičke drame za mlade na Siciliji, prvi put je pred beogradskom publikom. Ova predstava proizvod je šestomesečnog projekta, samoinicijativno pokrenutog od strane učenika Filološke gimnazije. Posetioci su bili u prilici da vide jednu sasvim autentičnu interpretaciju Euripidove tragedije. 

Filološka gimnazija je i ranijih godina učestvovala na najprestižnijem Festivalu Antičke Drame u Evropi. Posle pauze od tri godine, idejni tvorac i organizator projekta, Jelena Brkić, učenica klasičnog odeljenja, okupila je grupu talentovanih entuzijasta sa željom da oživi ovu prelepu tradiciju gimnazije. Na Audiciji otvorenoj za sve učenike, komisija od dva profesora koordinatora i dva učenika, u jakoj konkurenciji izabrala je najtalentovanije kandidate. Kako su želeli da prikažu ovu tragediju kroz svoju interpretaciju, učenici su sami obradili scenario i postavili predstavu. „Uspeli smo da iznesemo našu viziju i smestimo Medeju, kao svevremeni simbol iz antike, u moderno društvo i na taj način je oživimo i približimo: nama i publici.” – saznajemo od Jane Milosavljević, jedne od učesnica projekta, koja sam proces nastanka predstave izdvaja kao najbitniji, „s obzirom na to da su sve – od adaptacije teksta, preko muzike, kostima, scenografije i režije – radili sami učenici, pod budnim okom profesora”.

Kreativni proces započeo je radionicama takozvanog „team buildinga”, što je doprinelo koherentnosti grupe, a usledile su dikcijske i glumačke vežbe koje su imale veliki značaj za razvijanje osećaja za pokret, kontrolu glasa i korišćenje prostora kod glumaca.

Kada se pojavio problem nedostatka prostora za probe, „Medejcima” je u susret izašla Prva ekonomska škola, ustupivši im svoju scenu – besplatno. Pored tehničkih problema ovog tipa, najveći je ipak bio nalaženje sponzora za put kao i za produkciju. Deo troškova je pokrila sama gimnazija a na grupi je bilo da se pobrine za pronalaženje ostatka novca. Posle kucanja na bezbroj vrata, i mnogobrojnih odbijanja, konačno su dobili deo sponzorstva od Opštine Savski venac. Predsednik GO Savski venac, Dušan Dinčić, tim povodom izjavljuje: „Projekat ‘Medeja’ objedinjuje obrazovanje, umetnost i povezivanje sa svetom. To su oblasti do kojih je nama veoma stalo jer sadašnjost čine lepšom a budućnost boljom. Opština Savski venac će uvek, u skladu sa mogućnostima, podržavati ovakve projekte”.

Posle nastupa na Siciliji, i beogradske premijere, „Medejci” žele da njihova predstava i dalje živi, prave planove i vežbaju za nove nastupe! Rekli su nam da očekuju publiku, znatiželjnu da otkrije ko su ti mladi ljudi koji su u doba krize, u kome sve manje nas veruje u snove, odlučili da se izbore za svoje pravo da se kreativno izraze.

Jelena Brkić